пятница, 25 января 2013 г.

18-25 січня – Великий зимовий (Різдвяний) облік птахів

Традиція обліку птахів народилася в 1990 р. у США, коли редактор орнітологічного журналу Bird-Lore Френк Чепмен запропонував новий спосіб проведення Різдвяного полювання – з біноклем в руках замість зброї. За його закликом вперше 26 людей провели цей святковий день разом з пташками, спостерігаючи та вивчаючи їх. З цього часу «звичка» обліковувати птахів у Різдвяні дні широко поширилася в США, Канаді, Латинській Америці. Сьогодні більше ніж 50 тис. людей обліковують птахів.
В Україні координацію Великого зимового обліку птахів здійснює Українське товариство охорони птахів, щороку збираючи дані про зимуючих в Україні птахів та дані про стан популяцій загальнопоширених видів птахів Європи.
Крім цього, кожного року якийсь птах за традицією товариства, стає птахом року (у 2012 це був одуд, який є і в нашій місцевості). Українське товариство охорони птахів разом із Національним еколого-натуралістичним центром оголошує про проведення Всеукраїнської акції «Бджолоїдка – птах 2013 року». Кожен учень може прийняти участь у спостереженнях та у творчому конкурсі. Деталі та вимоги на сайті http://www.birdlife.org.ua/Ptah-roku

Комментариев нет:

Отправить комментарий