среда, 6 февраля 2013 г.

Увага ! Первоцвіти!

 За прогнозами синоптиків прихід весни цього року буде раніше, ніж за календарем і вже на початку квітня можливий початок цвітіння первоцвітів. Назва походить від латинського слова prmus -"перший" і пояснюється тим, що багато видів первоцвітів  цвітуть ранньою весною, іноді ще до того, як повністю зійде сніг. Згідно давньої скандинавської  легенди, поява первоцвітів – це ключі богині родючості Фрейі ,якими вона відкриває ворота Весні. Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, повністю нівечаться рослини. Зірвали стеблину з трьома первоцвітами, а це означає, що загинуло 45 – 60 насінин. І як наслідок – відсутність нових рослин. В нашій місцевості зустрічаються такі види первоцвітів : зірочки жовті  , зірочки низенькі, зірочки цибулинконосні, веснянка весняна ,гіацинтик блідий , пшінка весняна, фіалка запашна ,фіалка приємна, фіалка дивна., брандушка різнобарвна.
Деякі види первоцвітів належать до категорії рідкісних і зникаючих рослин , занесені до Червоної книги. Тож приєднуйся до природоохоронної акції “Первоцвіт” завданням  якої є
 – привернути увагу громадськості до проблеми охорони ранньоквітучих рослин і спрямувати зусилля на практичні дії щодо захисту первоцвітів. 
Оголошується конкурс на кращу екологічну листівку  в захист первоцвітів (оцінюється зміст та оформлення). Роботи здавати до 1 березня в каб. №5.
Відео 
Фото з сайтів http://pryroda.in.ua/blog/tag/…, http://zak-kray.do.am/publ/2-1…

Комментариев нет:

Отправить комментарий