понедельник, 4 марта 2013 г.

Де, Що, Коли сталося вперше?


24 лютого 1938 випущена перша в світі зубна щітка зі штучним синтетичним нейлоновим волокном замість натуральної щетини.  Пристосування, подібні зубній щітці, використовували ще народи Азії, Африки, Південної Америки в 4-3 століттях до нашої ери. Стародавні римляни користувалися для чищення зубів спеціальними мазями і дерев'яними паличками, а також порошками, виготовленими з паленого оленячого рогу.
 На Русі в роки царювання Івана Грозного після трапези пускали в хід зубну мітлу або віник-паличку з пучком щетини. У селах же зуби не просто чистили, але й вибілювали дрібно розтертої золою, сіллю, порошком пемзи або липового вугілля.
 Перша письмова згадка про зубну щітку зустрічається в англійській пресі в середині 17 століття. І тільки в 18 сторіччі в Німеччині з'явилися зубні щітки, подібні тій конструкції, які ми бачимо і використовуємо зараз. Але ці щітки були з щетиною дикого кабана. Тоді ж нікому не відомий бізнесмен Пуппенкергер відкрив першу фабрику таких щіток. Вони стали швидко поширюватися спочатку в Європі, а потім і в інших країнах світу.
 Коли перші зубні щітки потрапили в Європу, вони здалися місцевим аристократам занадто жорсткими. Тому місце свині як джерела щетини зайняли коні, борсуки й інші тварини.
 Але справжня революція в «зубній» справі сталася з винаходом нейлону. У порівнянні з ним натуральна щетина володіє рядом недоліків: наявністю серединного каналу, заповненого мікроорганізмами, труднощами дотримання щетинок в чистоті, неможливістю ідеально рівної обробки кінців щетинок і складністю додання їй певної жорсткості. Зараз виробництво щіток з натуральною щетиною в світі практично припинене.
 Матеріал з сайту http://kuncevo.ucoz.ru/uchitel/encikl-vchit.htm
26 лютого 1878 з легкої руки французького філолога і автора фундаментального "Словника французької мови» Літтре пущений в обіг термін «мікроб». До Літре звернулися  вчені підібрати відповідну назву мікроорганізмам. Мікроорганізми (мікроби) - назва групи живих організмів, які занадто малі для того, щоб бути видимими неозброєним оком. Їх звичайний розмір менше 0,1 мм. Вони мешкають майже повсюди, де є вода, включаючи гарячі джерела, дно Світового океану, а також глибоко всередині земної кори, є важливою ланкою в обміні речовин в екосистемах. У той же час патогенні мікроорганізми викликають хвороби людини, тварин і рослин.
Малюнок з сайту http://cs407417.userapi.com

Комментариев нет:

Отправить комментарий